Sorting by

×

Israel pada Sabtu mengisytiharkan bahawa sesiapa yang memilih untuk tinggal di utara Genting Gaza dan tidak pergi ke selatan di bawah arahan pemindahan sebelum ini akan dianggap sebagai sekutu ‘pengganas’ dan boleh dibunuh.

Pesawat Israel menurunkan risalah ‘amaran segera’ ke dalam kawasan yang dikepung, menggesa rakyat Palestin di utara Gaza untuk bergerak ke selatan.

“Kepada penduduk Gaza. Berada di utara Lembah Gaza meletakkan nyawa anda dalam bahaya. Sesiapa yang tidak pergi ke selatan Lembah Gaza dan memilih untuk tidak tinggal di kawasan utara boleh dibunuh sebagai sekutu organisasi pengganas,” menurut risalah itu.

Jurucakap tentera Israel, Avichay Adraee mengesahkan bahawa kenyataan yang ditulis pada risalah itu adalah milik tentera Israel.

Sebelum itu, tentera Israel mengarahkan pemindahan segera Hospital Al-Quds sebagai persediaan untuk pengeboman.

Sebanyak 20 hospital di utara Gaza turut diarah berpindah pada hari Sabtu.

Konflik di Gaza, di bawah pengeboman dan sekatan Israel sejak 7 Oktober lalu bermula apabila Hamas memulakan Operasi Taufan al-Aqsa, serangan mengejut termasuk pelancaran bertubi-tubi roket serta penyusupan ke Israel melalui darat, laut dan udara.

Hamas berkata, Operasi Taufan al-Aqsa sebagai tindak balas terhadap penyerbuan Masjid al-Aqsa dan keganasan yang semakin meningkat oleh peneroka Israel.

Tentera Israel kemudian melancarkan Operasi Pedang Besi terhadap sasaran Hamas di Genting Gaza.

Gaza ketika ini sedang mengalami krisis kemanusiaan yang teruk, tanpa bekalan elektrik, manakala bekalan air, makanan, bahan api dan kehabisan ubat-ubatan.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres telah menggesa gencatan senjata kemanusiaan segera untuk mengurangkan ‘penderitaan manusia yang epik.’

Sekurang-kurangnya 4,385 rakyat Palestin, termasuk 1,756 kanak-kanak dan 1,000 wanita telah terbunuh dalam serangan Israel ke atas Gaza setakat ini. – Agensi