Sorting by

×
Hantar Berita Ini:

Sebanyak 11,783 outlet makanan di negara ini menerima pengiktirafan premis bersih serta selamat (BeSS) dan tiga lagi premis di kawasan Kubota di sini dianugerahkan pengiktirafan sama pada program tinjauan mesra Premis Bersih, Bebas Asap (BeBAs) oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

BeSS adalah pengiktirafan yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kepada premis yang sudah diperiksa dan didapati bersih serta memenuhi pelbagai kriteria tertentu.

Dalam hantaran di laman Facebook hari ini, KKM berkata Program BeBAs membabitkan kerjasama di antara pengusaha premis makan dengan pelbagai agensi kerajaan, agensi swasta, rakan sukarelawan, badan profesional dan badan bukan kerajaan (NGO).

Program ini menitikberatkan konsep pemerkasaan masyarakat dalam memastikan peraturan kebersihan makanan dan larangan merokok di premis makanan sentiasa dipatuhi.

“Persekitaran yang bebas tanpa amalan merokok amat penting dalam mewujudkan persekitaran yang sihat dan selamat dan ia selaras dengan hasrat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang bebas tanpa sebarang bentuk amalan merokok pada tahun 2040,” menurut hantaran itu, pada hari ini.

Sementara itu Dr Dzulkefly dalam hantaran di laman Facebook berkata Tawau adalah lokasi ketiga pelaksanaan program BeBAs, dan sebelum ini ia diadakan di Persiaran Waterfront Port Dickson serta Jalan Alor, Bukit Bintang masing-masing pada Jun dan Febuari.

“Program ini bertujuan untuk menerapkan pemahaman yang jitu dan pematuhan masyarakat, terutama pengusaha premis makanan dan penjaja, terhadap kepentingan kebersihan premis makanan dan larangan merokok. 

“Saya juga telah menyampaikan plak pengiktirafan BeSS kepada premis yang cemerlang. Tahniah kepada semua penerima atas pencapaian anda,” katanya dalam hantaran itu.

Dr Zulkefly berkata kejayaan negara dalam memerangi bahana amalan merokok bergantung kepada keterlibatan semua pihak dan individu.

“Tanpa sokongan dan kerjasama anda semua, usaha ini tidak mungkin akan berjaya,” katanya lagi.-Harian Metro Online