Sorting by

×
Hantar Berita Ini:

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan tahniah kepada Dr Masoud Pezeshkian atas kemenangan beliau dalam Pilihan Raya Presiden Iran.

Anwar dalam hantaran di laman Facebook berkata, kemenangan itu mencerminkan semangat demokrasi rakyat Iran dan masa depan yang cerah buat negara itu.

Beliau berkata, berbekalkan tamadunnya yang kaya dan purba, Iran berada di kedudukan yang unik serta penting dalam sejarah dunia, selain potensi hubungannya dengan Malaysia amat besar dan penuh dengan harapan.null

“Kami berharap untuk memperkukuh mekanisme dua hala bagi memperdalam dan meluaskan kerjasama di antara kedua-dua negara.

“Kami komited untuk menjalin kerjasama di platform antarabangsa seperti Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) dan Kumpulan Lapan Negara Membangun (D8),” katanya.

Perdana Menteri berkata, dedikasi yang teguh ini akan meningkatkan matlamat bersama kedua-dua negara dan memupuk kerjasama lebih erat dalam Dunia Selatan.

Anwar juga berkata, Kerajaan MADANI menyeru umat Islam agar bersatu dan menghentikan pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin di Gaza.

“Kita perlu memastikan keadilan dan kemanusiaan dipulihkan dalam apa jua cara. Saya juga mengalu-alukan kedatangan Dr Pezeshkian ke Malaysia,” kata beliau.

Pezeshkian menewaskan pesaing konservatif beliau iaitu Saeed Jalili, bekas ketua perunding nuklear yang juga ketua badan keselamatan dengan margin 2.7 juta undi. – BERNAMA