Sorting by

×
Hantar Berita Ini:

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Datuk Nor Hisham Mohamad akan menjalankan tugas Ketua Pengarah JBPM mulai 1 Jan 2024, susulan persaraan Datuk Seri Abdul Wahab Mat Yasin.

Abdul Wahab akan bersara wajib daripada perkhidmatan awam berkuat kuasa 31 Dis ini, selepas 38 tahun berkhidmat dalam pasukan ‘wira merah’ itu.

Pada majlis perbarisan penghargaan Ketua Pengarah JBPM di sini, hari ini, Abdul Wahab yang memegang jawatan tertinggi itu sejak 15 Feb lalu, turut memeriksa perbarisan kawalan hormat terdiri daripada dua pegawai dan 99 anggota JBPM lain-lain pangkat, dengan diiringi pancaragam pasukan berkenaan.

Beliau turut menaiki kenderaan istiadat yang ditarik beberapa pegawai kanan JBPM.

Terdahulu, Abdul Wahab melakukan imbasan biometrik sebagai simbolik hari terakhir beliau berkhidmat.

Abdul Wahab memulakan perkhidmatan dalam pasukan itu pada 14 Jan 1985 sebagai Penolong Penguasa Bomba dan pernah memegang pelbagai jawatan antaranya Timbalan Pengarah JBPM Kedah, Kelantan, Selangor serta Pahang.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis berkenaan, beliau menzahirkan penghargaan kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming atas sokongan yang diberikan sepanjang mengemudi jabatan itu.

Beliau turut mengingatkan semua anggota agar memberikan kerjasama penuh kepada Ketua Pengarah JBPM baharu yang dijangka dilantik pada awal tahun hadapan.

“Saya ingin berpesan kepada semua warga jabatan (JBPM) agar terus berkhidmat dengan lebih cemerlang dan sentiasa meletakkan kepentingan masyarakat sebagai paling utama serta sentiasa menanam sikap berintegriti, ikhlas dan profesional ketika melaksanakan tugas,” katanya.

Abdul Wahab berkata pengetahuan serta kemahiran dalam aspek kebombaan dan penyelamat juga perlu dipertingkatkan dari semasa ke semasa bagi membolehkan JBPM mencapai prestasi lebih cemerlang pada masa akan datang.-Harian Metro