Sorting by

×
Hantar Berita Ini:

Ketua pegawai keselamatan maklumat adalah antara jawatan perlu diwujudkan di setiap kementerian bagi membendung isu pencerobohan data seperti yang berlaku terhadap pangkalan data Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) baru-baru ini.

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata perubahan itu perlu dilakukan oleh ketua setiausaha, ketua pegawai eksekutif dan peringkat tertinggi kementerian, mengambil kira ancaman siber kini menjadi cabaran besar kepada kerajaan dalam memastikan keselamatan data.

Tambahan pula, beliau berkata banyak modul laman sesawang kementerian perlu ditambah baik atau diperbaharui, justeru ia memerlukan satu perancangan khusus di peringkat kementerian.

“Kita lihat teknik yang digunakan penggodam semakin kreatif dan sofistikated, tidak mustahil mereka menggunakan teknologi AI (kecerdasan buatan) untuk cuba menceroboh, menggodam dan mencuri data kita.

null

“Jadi saya lihat satu cabaran besar ialah ancaman keselamatan siber yang baru-baru ini kita juga dengar dakwaan pangkalan data Perkeso digodam,” katanya ketika menjadi tetamu program Selamat Pagi Malaysia terbitan RTM sempena Program Setahun Bersama Kerajaan Madani di pekarangan Stadium Nasional Bukit Jalil.

Sementara itu, Fahmi berkata kerajaan merancang untuk membina 186 Pusat Ekonomi Digital (PEDi) baharu tahun depan, termasuk di setiap kawasan DUN sebagai usaha merancakkan program keusahawan dalam kalangan rakyat termasuk di luar bandar.

Selain itu, beliau memaklumkan fokus Kementerian Komunikasi dan Digital tahun depan adalah antaranya memastikan syarikat telekomunikasi (telco) melibatkan lebih ramai anak muda berkelulusan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), diambil bekerja untuk organisasi itu.

“Perdana menteri sudah arahkan telco supaya terlibat dalam aspek TVET kerana mereka banyak terlibat dalam pengendalian kerja-kerja pemasangan kabel gentian optik fiber, jadi mereka boleh libatkan ramai anak muda.

“Ini kerana hasrat perdana menteri, Jemaah Menteri dan kerajaan ialah agar institut TVET dikhususkan untuk membantu syarikat berkaitan kerajaan dan beberapa syarikat penting agar mereka sama-sama terlibat, dengan melatih dan mengambil lebih ramai tenaga kerja,” katanya.-FMT