Sorting by

×

MENJADI seorang pemimpin bukan satu perkara yang mudah apatah lagi sebagai pemimpin untuk negara yang sarat dengan tanggungjawab dan cabaran.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, menjadi seorang pemimpin juga akan mendedahkan diri kepada kritikan dan tekanan.

“Benar, memimpin bukanlah perkara yang mudah. Cabarannya besar dan ujian-ujiannya hebat. Terkadang kita perlu membuat keputusan sulit yang mungkin tidak disukai dan digemari oleh banyak pihak, dan kita mungkin terdedah kepada kritikan dan tekanan dari pelbagai arah,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Mengambil pengajaran dari ayat ke-30 dalam Surah Al-Baqarah yang mentakrifkan manusia sebagai khalifah di muka bumi,Ahmad Zahid yang juga Presiden Umno menegaskan setiap pemimpin mempunyai tanggungjawab untuk menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran, menjunjung keadilan, dan menjaga keseimbangan serta keharmonian.

“Kita harus menyedari bahawa kita semua memikul amanah kepemimpinan di pelbagai bidang, sama ada sebagai pemimpin negara, negeri, atau di peringkat yang lebih kecil; sebagai ibu bapa, guru, pekerja atau dalam apa juga peranan dan posisi, kita semua adalah pemimpin.

“Dan dalam perjalanan kita untuk membina Malaysia Madani, kita semua perlu bersama-sama membimbing generasi muda dan membangunkan masyarakat Malaysia yang adil, harmoni, dan berperadaban tinggi,” katanya.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berkata, kepentingan untuk mendidik generasi Madani dengan menyuntik nilai-nilai kesatuan, perpaduan dan saling menghormati dalam menghargai kepelbagaian, menekankan kepentingan nilai-nilai spiritual, akhlak yang luhur, dan etika yang mulia.

“Kita juga harus berusaha untuk mengurangkan kesenjangan sosial dengan memberikan pertolongan kepada mereka yang memerlukan, dan memupuk kesedaran dalam kalangan generasi muda agar mereka turut terlibat dalam proses pembangunan negara.

“Saya berharap agar kita semua menghulurkan tangan sama membantu kerajaan mencapai agenda Madani,” katanya.

Justeru, Ahmad Zahid menyeru setiap pemimpin melaksanakan tanggungjawab berlandaskan ajaran Islam dengan ikhlas dan sabar.

“Sebagai pemimpin dalam keluarga, marilah didik anak-anak dengan ajaran Islam. Sebagai pemimpin di tempat kerja, laksanakan tanggungjawab dengan telus dan etika yang tinggi. Sebagai pemimpin dalam masyarakat, mari kembangkan perpaduan dan kesatuan dengan semangat saling membantu.

“Namun, kita harus memiliki keyakinan yang teguh. Apabila kita telah membuat keputusan, kita bertawakkallah kepada Allah SWT. Lakukan tugas dengan ikhlas dan penuh kesabaran, dan berdoa agar Allah memberikan pertolongan-Nya.

“Semoga Allah memberikan kita kekuatan untuk menjadi pemimpin yang cemerlang dan diberkati dalam menjalankan tanggungjawab kita,” katanya.