Sorting by

×
Hantar Berita Ini:

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru untuk memperjuangkan kebangkitan Selatan Global, bagi memupuk dunia yang setiap negara mempunyai tempat dan suara dalam membentuk masa hadapan yang kolektif.

Dalam satu hantaran di Facebook hari ini, Anwar berkata ini kerana Selatan Global sedang berubah dan memperlihatkan perubahan dalam negara-negara barat

“Sebagai contoh, Sepanyol, Ireland dan Norway menjadi lebih tegas dan tanpa rasa bersalah mengambil pendirian yang berbeza dalam isu global.

“Ini menunjukkan satu langkah ke arah perspektif global yang sebenarnya, di mana pelbagai suara dan pandangan semakin diiktiraf dan dihormati,” katanya.

Anwar turut menyatakan bahawa beliau dan Presiden Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva, komited untuk memajukan agenda itu.

“Mengimbau semula zaman Zhou Enlai, Sukarno dan Nyerere semasa Persidangan Bandung Asia-Afrika pada tahun 1955, adalah jelas bahawa walaupun dunia telah berkembang, namun sikap merendah-rendahkan yang lain dan pemikiran penjajah masih lagi berterusan,” katanya. – BERNAMA