Sorting by

×
Hantar Berita Ini:

Dua anggota polis yang terbunuh dalam serangan di balai polis Ulu Tiram pada 17 Mei telah dinaikkan pangkat secara anumerta, hari ini. 

Dalam satu majlis di Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Kuala Lumpur hari ini, Allahyarham Konstabel Ahmad Azza Fahmi Azhar, 22, dan Muhamad Syafiq Ahmad Said, 24, dianugerahkan pangkat Koperal secara anumerta.

Acara disempurnakan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasutiion Ismail dan diterima oleh ibu bapa kedua-dua anggota polis terbabit.

Saifuddin berkata dua anggota terbabit turut menerima pampasan masing-masing RM216,632 dan RM213,586 meliputi bantuan mengurus jenazah, syer kerajaan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan sebagainya. 

“Bukan nilai ratusan yang diutamakan tetapi untuk meringankan beban keluarga, …kita tidak boleh gantikan kesedihan (kehilangan ahli keluarga) dengan wang ringgit. 

“Aspek kebajikan (ahli keluarga PDRM) kita jaga dan ini memperlihatkan hubungan polis (dengan keluarga) tidak terputus,” katanya pada sidang media selepas Majlis Pemakaian Pangkat Secara Medan dan Posthumous di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau berkata tiga anggota Balai Polis Ulu Tiram yang terbabit dalam kejadian itu iaitu Koperal Mohd Hasif Roslan, 38; Konstabel Mohd Khairul Azhar Abbi Paisa dan Lans Koperal Muhammad Aznel Salleh, 30, turut menerima kenaikan pangkat secara medan.

“Tindakan berani anggota dalam insiden terbabit membuktikan modul latihan yang diterima pelatih sebelum menjadi anggota dan pegawai polis adalah berkesan dalam menghadapi situasi kritikal. 

“Ini memberi isyarat modul latihan kita mampu melahirkan anggota polis yang mampu menguruskan situasi kritikal dengan kematangan luar biasa. 

“Modul latihan yang diberikan tidak ubah seperti operasi, cuti raya tidak boleh balik kampung bagi membiasakan mereka ini, hasilnya anggota yang lulus menjadi anggota kompeten,” katanya. 

Tambah beliau, modul latihan terbabit sentiasa berubah mengikut kesesuaian dengan perkembangan dan keperluan keselamatan semasa. 

Dalam kejadian 17 Mei lalu, dua anggota polis iaitu Konstabel Ahmad Azza Fahmi Azhar, 22, dan Konstabel Muhamad Syafiq Ahmad Said, 24, maut selepas diserang seorang lelaki bersenjatakan parang manakala Koperal Mohd Hasif Roslan, 38, cedera ditembak. 

Susulan kejadian itu, polis menahan lima ahli keluarga suspek berumur 19 hingga 62 tahun mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).-BH Online