Sorting by

×
Hantar Berita Ini:

Malaysia menggesa ketelusan dalam tadbir urus dan mobilisasi Dana Kerugian dan Kerosakan yang ditubuhkan semasa Persidangan ke-28 Pihak-Pihak (COP28) bagi Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) di sini.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata Malaysia mengalu-alukan penubuhan Dana Kerugian dan Kerosakan itu serta sumbangan yang dijanjikan oleh negara maju untuk memberi pampasan kepada negara yang terdedah kepada iklim.

Beliau berkata, pelancaran dana itu adalah pencapaian besar semasa persidangan itu yang diketuai Emiriah Arab Bersatu (UAE) selaku Presiden COP28 kerana menyaksikan sumbangan daripada beberapa negara maju.

Komitmen penting termasuk AS$100 juta dari UAE, AS$100 juta dari Jerman, £40 juta (kira-kira AS$50.6 juta) dari Britain, dengan tambahan £20 juta untuk pengurusan lain, AS$10 juta dari Jepun dan AS$17.5 juta dari Amerika Syarikat.

Sambil menekankan kesan positif inisiatif UAE dalam menangani isu berkaitan perubahan iklim, Nik Nazmi berkata langkah itu akan memberi tekanan kepada negara maju lain untuk mengikutinya dan membuat komitmen terhadap dana itu.

“Bagaimanapun, adalah penting tadbir urus dan penggunaan dana itu telus, membolehkan negara membangun menangani isu kerugian dan kerosakan dengan berkesan.

“Selain itu, sumber dana itu boleh diramal dan mencukupi untuk memenuhi keperluan negara membangun yang terjejas dengan perubahan iklim,” katanya kepada media Malaysia selepas menyampaikan ucapan semasa perbahasan umum negara-negara G77 dan Sidang Kemuncak Pemimpin China mengenai Perubahan Iklim di COP28 di sini.

Sementara itu semasa sidang kemuncak itu, menteri itu menyatakan harapan Malaysia bahawa menjelang akhir COP28, keputusan muktamad mengenai pengambilan saham global akan menggariskan langkah segera untuk merapatkan jurang dalam melaksanakan sepenuhnya Perjanjian Paris.

Beliau berkata, negara COP28 juga harus memanfaatkan sepenuhnya proses pengambilan Saham Global untuk memacu tindakan iklim transformatif.

“Untuk mencapai matlamat ini, usaha kita perlu disokong oleh negara maju dengan menyediakan kaedah pelaksanaan yang diperlukan.

“Peruntukan sedia ada mengenai kaedah pelaksanaan seperti kewangan iklim, pembangunan dan pemindahan teknologi serta pembinaan kapasiti, tidak mencukupi bagi negara-negara membangun untuk menyesuaikan diri dengan kesan perubahan iklim dan meningkatkan daya tahan,” katanya.

Nik Nazmi juga menegaskan pendirian Malaysia bahawa pelaksanaan tindakan iklim oleh pihak-pihak harus berpandukan prinsip ekuiti dan tanggungjawab bersama tetapi dibezakan dan keupayaan masing-masing (CBDR-RC) berdasarkan keadaan negara yang berbeza.– BERNAMA