Sorting by

×
Hantar Berita Ini:

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar (MBI) Kedah, Muhamad Sobri Osman dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini bagi menghadapi dua pertuduhan meminta rasuah berjumlah RM 4 juta dan menerima suapan sebanyak RM 1 juta, pertengahan tahun ini.

Muhamad Sobri, 63, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan tersebut yang dibacakan jurubahasa di depan Hakim, Rohatul Akmar Abdullah.

Tertuduh didakwa meminta suapan berjumlah RM 4 juta daripada seorang lelaki warganegara Turki, John Abad Pe bagi pertuduhan pertama pada 20 Mei 2023 di Hotel Centara, Hatyai, Thailand.

Tertuduh didakwa menerima wang tunai berjumlah RM 1 juta secara rasuah dari John, melalui seorang wanita, Liyana Mamat @ Khalid, 40 bagi pertuduhan kedua pula di tempat letak kereta Wisma Darul Aman dekat Jalan Tunku Bendahara di Alor Setar pada 29 Mei 2023.

Mengikut kertas pertuduhan, tindakan meminta dan menerima rasuah itu dibuat sebagai dorongan untuknya membantu syarikat Kumpulan Perlombongan REE Sdn. Bhd. menjalankan usaha sama perlombongan mineral berharga tersebut, melalui satu Memorandum Persefahaman (MoU) antara MBI Kedah dengan syarikat berkenaan.

Pertuduhan dikendalikan tiga Timbalan Pendakwaraya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya iaitu Farah Yasmin Salleh, Natrah Fareha Rahmat serta Muhammad Asraf Mohamed Tahir manakala tertuduh diwakili peguam, Ibrahim Ismail serta Mohammed Zamri Ibrahim.

Kedua-dua pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009 (Akta 694) yang boleh dihukum di bawah seksyen 24 (1) akta sama. Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara tidak lebih 20 tahun, denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi.

Sebelumnya, pihak pendakwaan mencadangkan supaya mahkamah menetapkan RM100,000 sebagai kadar jaminan dengan seorang penjamin.

Mahkamah juga dicadangkan supaya menetapkan beberapa syarat tambahan iaitu tertuduh perlu menyerahkan passport antarabangsa, melapor diri di pejabat SPRM setiap bulan hingga kes selesai serta tidak mengganggu saksi-saksi pendakwaan.

Pihak pembelaan yang bangun selepas itu memohon supaya kadar jaminan ditetapkan sebanyak RM60,000 dengan alasan tertuduh sudah tidak lagi bergelar CEO MBI manakala isterinya juga tidak bekerja.

Selain itu, tertuduh juga didakwa sentiasa memberi kerjasama penuh kepada siasatan dijalankan SPRM.

Mahkamah bagaimanapun menetapkan kadar jaminan RM100,000 oleh seorang penjamin dengan syarat-syarat tambahan seperti dicadangkan pihak pendakwaan.

Tarikh sebutan semula kes ditetapkan pada 22 Januari 2024.

Difahamkan tertuduh membayar jaminan ditetapkan itu.