Sorting by

×

Perdana Menteri memaklumkan bahawa pelaksanaan langkah kerajaan untuk mengapungkan harga ayam dan telur di pasaran adalah bertujuan bagi mengelakkan subsidi yang diperuntukkan sebelum ini akan disalurkan kepada golongan yang berhak, bukan untuk golongan kaya-raya atau warga asing.

Ini kerana kata Datuk Seri Anwar Ibrahim, sejak tahun 2022, kerajaan telah menanggung subsidi ayam dan telur kira-kira RM3.7 bilion.

Bagaimanapun katanya, pemberian subsidi itu telah mendatangkan keuntungan kepada kira-kira 3.5 juta warga asing, selain 10 peratus golongan ‘maha kaya’ dalam negara.

“Melihat keadaan harga pasaran sekarang, bila harga itu kurang daripada harga siling seperti sekarang dan harga ayam dan telur di Thailand lebih rendah daripada Malaysia, maka tiba masanya kita apungkan.

“Kalau benar ada kekurangan kita akan cambahkan daripada stok, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan mempunyai 30 peratus stok ayam dan telur dan saya telah beritahu menteri untuk membeli dari Thailand andai kata ada keperluan,” kata beliau pada sesi Waktu-waktu Pertanyaan Menteri, di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Rosol Wahid (PN-Hulu Terengganu) yang meminta Perdana Menteri menyatakan jaminan kerajaan bahawa langkah mengapungkan harga ayam dan telur tidak akan membebankan rakyat yang sedang berhadapan dengan kos sara hidup yang tinggi.

Semasa pembentangan Belanjawan 2024 pada Jumaat lepas, Perdana Menteri berkata kerajaan akan mempertimbang harga ayam dan telur di pasaran diapungkan berdasar harga yang lebih rendah daripada harga apungan pasaran.
Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata langkah pengapungan berkenaan dibuat selepas kerajaan mendapati bekalan kedua-dua sumber makanan itu kini stabil.

Dalam jawapan beliau hari ini, Perdana Menteri berkata keputusan itu dibuat setelah mempertimbangkan banyak perkara menerusi perbincangan pelbagai kementerian, seperti jumlah subsidi yang boleh dijimatkan dan keupayaan Lembaga Pertubuhan Peladang dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Bagaimanapun kata beliau, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan akan mengumumkan tarikh dan perincian pelaksanaan pengapungan harga ayam dan telur dalam masa terdekat.

Menjawab soalan tambahan Rosol mengenai kesan langkah tersebut kepada Indeks Harga Pengguna, Anwar berkata setakat ini harga pasaran untuk ayam dan telur termasuk pasar borong masih dikira rendah.

Kepada soalan tambahan Ahmad Fadhli Shaari (PAS-Pasir Mas), Anwar berkata antara faktor syarikat tempatan dan luar negara termasuk dari Thailand tidak bersedia melabur dalam industri ayam dan telur di negara ini adalah disebabkan campur tangan kerajaan dalam menentukan harga kedua-dua makanan itu.

“Campur tangan kerajaan dari segi harga menyebabkan mereka tidak bersedia, jadi sekarang ini kalau serah kepada pasaran (pengapungan harga) dan kalau rakyat susah, kita beri suntikan asing itu saya ingat ia akan beri ruang kepada syarikat untuk melabur.

“Kita harus jaga perimbangan ini, kalau terus dengan dasar sekarang, sudah berapa tahun ini tidak ada pelaburan baharu. Dia (pelabur) kata kita tidak boleh melabur kerana tidak tahu harga sejauh mana kerajaan boleh campur, oleh itu kerajaan buat sedikit penyesuaian pendekatan (pengapungan),” kata beliau.

Mengenai kebimbangan kenaikan harga ayam dan telur, Anwar berkata masalah itu boleh dikurangkan menerusi pelbagai kaedah, antaranya pemberian Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

“Jadi tidak benar kalau kerajaan tidak pedulikan (kesusahan rakyat), dalam keadaan kekangan kewangan yang ada sekarang, kerajaan tambah besar (peruntukan) dan jimatkan perbelanjaan untuk tambah peruntukan itu kepada rakyat”.

“Itu sebabnya mengapa saya tingkatkan jumlah STR daripada RM8 bilion hingga RM10 bilion (Belanjawan 2024) mengambil kira kepayahan dan kesempitan hidup rakyat,” katanya.