Sorting by

×

Pakar aeroangkasa Jean-Luc Marchand dan juruterbang Patrick Blelly meminta pencarian baharu dilakukan berdasarkan pendedahan mengenai nasib kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370.

Laman berita Australia news.com.au melaporkan, individu terbabit meminta Pihak Berkuasa Keselamatan Pengangkutan Australia serta Kerajaan Malaysia dan syarikat penerokaan Ocean Infinity untuk memulakan pencarian baharu.

Ketika di kelas di hadapan Persatuan Aeronautik Diraja (RAS), pihak itu dilaporkan berkata, kawasan pencarian baharu itu boleh dicari dalam masa 10 hari sahaja dalam panggilan terbuka untuk mendapatkan bantuan.

“Kami sudah membuat tugasan kami. Kami mempunyai cadangan… kawasan itu kecil dan mengambil kira keupayaan baharu ia akan mengambil masa 10 hari.

“Ia boleh menjadi perkara yang cepat. Sehingga bangkai pesawat MH370 ditemui, tiada siapa yang tahu (apa yang berlaku). Tetapi, ini adalah trajektori yang munasabah,” kata Marchand, seperti dipetik laman berita itu.

Marchand dan Blelly juga memberitahu RAS kawasan pencarian baharu itu berdasarkan kepercayaan pesawat itu sengaja dirampas dan ditenggelamkan di lautan dalam.

Marchand menyifatkan ia sebagai “perjalanan sehala yang mengerikan”, yang mana dia dipercaya mungkin ia dilakukan oleh juruterbang kapal terbang berpengalaman.

“Kami fikir, dan kajian yang kami lakukan telah menunjukkan kepada kami, bahawa rampasan itu mungkin dilakukan oleh juruterbang berpengalaman,” katanya.

Kedua-duanya mendakwa bahawa kabin MH370 mengalami tekanan dan ia dilakukan untuk tidak terperangkap atau ditemui.

“Sudah tentu, pesawat itu tidak kelihatan kecuali tentera. Lelaki itu tahu bahawa jika pencarian dan penyelamatan akan dicetuskan ia akan berada di laluan penerbangan.”

Mereka berkata bahawa transponder pesawat dimatikan dan ‘pusingan U’ yang dilepaskannya dari laluan penerbangan tidak mungkin autopilot.

Mereka mendakwa perubahan arah secara tiba-tiba berlaku apabila pesawat itu berada di ‘tanah tiada manusia’ , antara ruang udara Thailand, Indonesia, India dan Malaysia.

“Apakah niat perampas? Ini adalah kawasan yang sangat sensitif. Anda mempunyai liputan radar Thailand dan India Selatan tetapi mereka tidak peduli.

“Anda sudah sampai ke kawasan perang, juga radar, jadi zon ini bukan di tanah manusia. Tiada kawalan dan tiada penglihatan untuk Kuala Lumpur. Jadi, lelaki itu boleh melakukan apa sahaja yang dia mahu,” kata Marchand.

Tuntutan berani itu dibuat selepas laporan baharu yang berasingan mengenai pesawat yang hilang itu menyatakan kawasan pencarian baharu di luar pantai Australia, mencetuskan minat baharu dalam pencarian.

Tahun ini adalah tahun kesembilan sejak tragedi kehilangan misteri pesawat MH370.

Nasib pesawat yang membawa 239 individu berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Beijing masih kekal sebagai detik gelap dalam lipatan sejarah penerbangan negara, apabila ia hilang daripada skrin radar kira-kira dua jam selepas berlepas pada 8 Mac 2014.-Harian Metro