Sorting by

×
Hantar Berita Ini:

Tindakan kawal selia diambil Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) bukan untuk menyekat kebebasan media.

Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) dalam jawapan disiarkan menerusi laman web Parlimen hari ini memaklumkan ia bagi memastikan penyebaran maklumat dilakukan secara bertanggungjawab dan tanpa menyebarkan fitnah ataupun maklumat kurang tepat, ucapan berbaur kebencian serta melindungi integriti raja berperlembagaan dan institusi demokrasi.

“MCMC mempunyai autoriti dan kewajipan untuk mengambil tindakan kawal selia terhadap penyebaran maklumat palsu, kandungan jelik, mengancam dan berunsur fitnah,” menurut kementerian itu.

Ia bagi menjawab soalan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (BN-Bera) berhubung status cadangan penggubalan akta baharu berkaitan 3R (agama, kaum dan institusi raja) dan sekatan yang dikenakan kepada portal berita seperti Utusan TV, MalaysiaNow dan TV Pertiwi.

MCMC turut menasihatkan pengamal media serta saluran berita untuk merujuk kepada Kod Kandungan yang memberi panduan jelas berhubung standard kandungan yang selaras dengan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

“Dengan mematuhi Kod Kandungan, pengamal media dapat memastikan pelaporan yang bertanggungjawab selain mengelakkan daripada melangkaui batas kebebasan bersuara,” menurut KKD.

Kementerian itu memaklumkan MCMC turut mengambil inisiatif mengadakan beberapa sesi dialog dan libat urus bersama organisasi media bagi membincangkan isu-isu yang berbangkit.

Inisiatif ini akan dilaksanakan secara berterusan sebagai suatu langkah inklusif bagi mewujudkan persekitaran digital yang lebih positif, harmoni dan kondusif untuk semua.-Bernama